Jako szkoła dbamy nie tylko o rozwój intelektualny naszych uczniów, ale również prowadzimy szeroko pojętą profilaktykę zdrowia. W związku
z tym stale realizujemy Europejski Program “Owoce i warzywa
w szkole”. Pragniemy, aby nasze dzieci żyły z witaminkami za pan brat, bo w zdrowym ciele zdrowy duch i…umysł oczywiście. A to z kolei
z pewnością przekłada się na wyniki i postępy w nauce !!
W naszej szkole realizujemy program „Owoce i warzywa w szkole”, którego celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci. W programie biorą udział dzieci z klas
I–III szkoły podstawowej.
I–III szkoły podstawowej.
Dzieci uczestniczące w programie otrzymają przez 10 tygodni w semestrze, co najmniej dwa razy w tygodniu, różnorodne porcje owocowo-warzywne. Do dzieci trafią zarówno świeże owoce (jabłka, gruszki, borówka amerykańska, truskawki)
i warzywa (marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorki, kalarepka), jak
i soki owocowe i warzywne.
i warzywa (marchewka, słodka papryka, rzodkiewka, pomidorki, kalarepka), jak
i soki owocowe i warzywne.
Ważnym elementem programu, oprócz udostępniania owoców i warzyw, są specjalne działania edukacyjne, w których uczestniczą dzieci. Uczniowie klas I-III szkoły podstawowej uczestniczą co najmniej dwa razy w semestrze w zajęciach w ramach których uczą się m.in. zasad zdrowego odżywiania oraz pochodzenia owoców
i warzyw.
i warzyw.
Justyna Bąchór